Dijkstra

Uw uitvaartleider kan u adviseren en inlichten over alle mogelijkheden van de begraafplaats van uw keuze. Het gaat daarbij over de auladienst, de te spelen muziek, de toespraken, de condoleance achteraf en vele andere aspecten.

Bij een begrafenis kunt u een keuze maken uit verschillende soorten graven. Hieronder geven wij u een overzicht van de mogelijkheden.

Een algemeen graf is eigendom van de gemeente. U kunt een plek in dit graf huren voor een vooraf vastgestelde periode (meestal 10 jaar). De gemeente bepaalt wie er in het graf worden bijgezet en na hoeveel jaar het graf geruimd wordt. Het verlengen van de huurperiode is niet mogelijk. Per begraafplaats gelden andere regels met betrekking tot het plaatsen van een grafmonument. De keuzemogelijkheden zijn meestal beperkt of zelfs nihil.

Als nabestaande kunt u een graf huren. Voor een vastgestelde periode bent u de rechthebbende en bepaalt u zelf wie er in het graf mogen worden bijgezet. In veel gevallen kunt u aan het eind van de huurperiode de termijn verlengen. De regels en tarieven voor huurgraven verschillen per begraafplaats, evenals de regels voor het plaatsen van een grafmonument.

Op sommige begraafplaatsen is het mogelijk een graf te kopen, maar dergelijke graven komen steeds minder voor. In de omgeving is de aankoop van een graf alleen nog mogelijk op begraafplaats Westerveld in Driehuis. 

Natuurbegraafplaatsen zijn in opkomst in Nederland. Het woord ‘natuur’ roept meteen associaties op aan natuurlijk, duurzaam en milieuvriendelijk. Maar wat zijn nu precies de milieuvoordelen van de natuurbegraafplaats? En is een natuurbegraafplaats een voorwaarde voor een ‘duurzame uitvaart’?

De kenmerken op een rij: 

 • Er wordt natuur geschapen en/of behouden.
 • Er wordt geen (of in ieder geval minder) onderhoud gepleegd dan bij een reguliere begraafplaats, hetgeen brandstof van machines scheelt.
 • Er zijn alleen natuurlijke monumenten toegestaan (zoals een zwerfkei, een boomschijf of het planten van een boom). Hiermee worden de milieunadelen van een grafmonument van natuursteen vermeden.
 • Het lijkomhulsel moet biologisch afbreekbaar zijn:
  • Bij voorkeur alleen een lijkwade, maar ook een kist die niet (chemisch) is bewerkt, gelakt of geverfd, is mogelijk.
  • Ook een biologisch afbreekbare urn is een optie, of een strooigraf.
  • Bovendien is er extra streng toezicht op de afbreekbaarheid van de kleding van de overledene.
 • Er wordt minder diep begraven dan op reguliere begraafplaatsen. Dit komt de ontbinding ten goede, waardoor heel veel schadelijke stoffen eerder worden afgevoerd.

Kortom, de natuurbegraafplaats heeft inderdaad een aantal milieuvoordelen ten opzichte van ‘reguliere’ begraafplaatsen. Het bovenstaande laat echter ook zien dat een belangrijk milieuvoordeel van de natuurbegraafplaats niet zozeer zit in de begraafplaats zelf, maar in de regels die er gelden omtrent het grafmonument en het lijkomhulsel. Deze zelfde keuzes, een natuurlijk monument en een biologisch goed afbreekbaar lijkomhulsel, kunnen gekozen worden op een reguliere begraafplaats. Daarmee wordt dit verschil opgeheven.

Bovendien kan een natuurbegraafplaats ook milieunadelen hebben:

 • Indien er nieuwe faciliteiten in de natuur aangelegd worden voor het houden van uitvaartceremonies kan de bouw hiervan een negatieve milieu-impact hebben.
 • Indien de consument kiest voor een natuurbegraafplaats, terwijl deze op een grotere afstand ligt dan een reguliere begraafplaats, betekent dit dat er verder gereisd moet worden (ook door bezoekers van de plechtigheid). De behaalde milieuvoordelen kunnen zo weer teniet worden gedaan door het benodigde transport.

We concluderen daarom dat de natuurbegraafplaats een mooie milieuvriendelijke optie kan zijn, maar geen voorwaarde is voor een duurzame uitvaart. Belangrijker zijn de keuzes die de consument maakt zoals de reisafstand tussen de locatie(s), het grafmonument en het lijkomhulsel.

Voor de volledigheid vindt u onderstaand een overzicht van de natuurbegraafplaatsen in Nederland. Helaas is er nog geen natuurbegraafplaats in Noord Holland. 

Groningen

Reiderwolde (Winschoten)

Friesland

Natuurbegraafplaats Friesland (Nieuwehorne)

Natuurbegraafplaats Hillig MeerDrenthe

Hillig Meer (Eext)

Gelderland

Heidepol (Arnhem)

Slangenburg (Doetinchem)

Westerwolde (Hoog Soeren)

Utrecht

Den en Rust (Bilthoven)

Noord Brabant

Bos van de Heilige Geest (Oostelbeers)

De Hoevens (Alphen)

Maashorst (Schaijk)

Schoorsveld (Heeze)

Limburg

Bergerbos (St. Odiliënberg)

Weverslo (Heide)  

Als u nadenkt over de aanschaf van een grafmonument, heeft u waarschijnlijk behoefte aan een goed advies. Wij werken hiervoor samen met Memorial Gedenktekens in Akersloot; zij kunnen u hierbij van dienst zijn. Hun ervaren medewerkers voorzien u graag van een vrijblijvend en gedegen advies. In de ruime en moderne toonzaal te Akersloot krijgt u een goede indruk van de vele mogelijkheden - voor ieder budget. Voor meer informatie kunt u bellen met 072-5330691. Onderstaand enkele voorbeelden.

 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten
 Grafmonumenten

Houten-kruis-open TeakmonumentenHet meest duurzame alternatief is geen grafmonument of slechts een kleine aanduiding van hout. Niet iedere begraafplaats staat dit echter toe. Een goed alternatief is een natuurlijk monument in de vorm van een plant of struik of een groter grafmonument van hout. Dit hout moet dan wel duurzaam geproduceerd zijn (te herkennen aan een keurmerk als FSC of Keurhout) en bij voorkeur onbehandeld.

Wilt u een monument van natuursteen dan is het mogelijk om een bestaand natuurstenen monument te hergebruiken. Nu is het zo dat als een graf geruimd wordt, de steen meestal tot puin vernietigd wordt. Circlestone zet zich in om begraafplaatsen en steenhouwers ervan bewust te maken dat hergebruik heel goed mogelijk is. Er wordt in zo'n geval een dun laagje van de steen afgeslepen zodat de nieuwe tekst erop gezet kan worden. Meer informatie hierover vindt u op de website van Circlestone.

Ook kan een staande steen met de tekst naar beneden op het graf worden gelegd. Indien toch gekozen wordt voor een marmeren monument let er dan op dat het marmer een Xertifix certificaat heeft.

Zwerfkeien zijn een goed alternatief voor natuursteen omdat er geen energie-intensieve processen nodig zijn voor winning en bewerking. Deze keien zijn bij veel natuursteenbedrijven verkrijgbaar.

Een geheel andere manier van het plaatsen van een gedenkteken is het planten van een boom: in de eigen tuin, in de natuur, in speciaal daarvoor aangelegde bossen of op de begraafplaats (als dat mogelijk is).

Let er in alle gevallen op of hetgeen gekozen wordt toegestaan is op de betreffende begraafplaats.

Voor een houten monument kunt u bijv. terecht bij Teak Monumenten.

Voor een zwerfkei kunt u bijv. terecht bij Eijgelaar Natuursteen.