Schoorl

Uw uitvaartleider kan u adviseren en inlichten over alle mogelijkheden van het crematorium van uw keuze. Het gaat daarbij over de auladienst, de te spelen muziek, de toespraken, de condoleance achteraf en vele andere aspecten.

Na een crematie krijgt de as die overblijft een bestemming. Misschien wilt u daarover vooraf al eens nadenken. Daarom volgt hier een overzicht van de mogelijkheden.

Als u voor verstrooien kiest, kan dit op diverse manieren:

 • Op het strooiveld van het crematorium; u kunt dit zelf doen of de medewerkers van het crematorium doen het voor u.
 • Op zee, vanuit een vliegtuig of vanaf een boot; ook dit kunt u zelf doen, maar u kunt het ook voor u laten doen.
 • Op een voor u dierbare plek; hiervoor heeft u toestemming nodig van de eigenaar van de grond.

As bewaren kan op de volgende manieren:

 • In een "algemene nis" in het crematorium; deze is niet toegankelijk.
 • In een columbarium (urnenmuur).
 • In een urnengraf; dit is niet op alle begraafplaatsen mogelijk.
 • In of op een bestaand graf.
 • Thuis, bijvoorbeeld in een sierurn.
 • In een speciaal ontworpen sieraad.

Wilt u meer weten over sierurnen? Wij werken hiervoor samen met Memorial Gedenktekens in Akersloot. Hun ervaren medewerkers voorzien u graag van een vrijblijvend en gedegen advies. In de ruime en moderne toonzaal te Akersloot krijgt u een goede indruk van de vele mogelijkheden - voor ieder budget. Voor meer informatie kunt u bellen met 072-5330691. Onderstaand enkele voorbeelden.

 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen
 Sierurnen

Wilt u meer weten over assieraden? Wij werken hiervoor samen met Memorial Gedenktekens in Akersloot. Hun ervaren medewerkers voorzien u graag van een vrijblijvend en gedegen advies. In de toonzaal te Akersloot krijgt u een goede indruk van de vele mogelijkheden - voor ieder budget. Voor meer informatie kunt u bellen met 072-5330691. Onderstaand enkele voorbeelden.

 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden
 Assieraden

Na de crematie wordt de as van een overledene in een asbus geborgen. De asbus is vaak een standaarduitvoering van het crematorium. De nabestaanden besluiten vervolgens, op basis van de bestemming die ze verder aan de as willen geven, of de as in een andere urn geplaatst moet worden. Kiest men bijvoorbeeld voor een bijzetting in een (urnen)graf, dan is het mogelijk dat de houder van de begraafplaats als voorwaarde stelt dat de as geplaatst moet worden in een bioafbreekbare urn. Wanneer de asbus geplaatst zal worden in een urnenmuur (binnen of buiten), op een graf of thuis bewaard zal worden, wordt vaak gekozen voor een sierurn.

Veelgebruikte materialen voor sierurnen zijn glas, metaal en keramiek. Daarnaast zijn er urnen van natuursteen, RVS, koper, brons en hout. Inmiddels zijn er ook verschillende natuurlijke alternatieven, zoals bananenblad en bamboe. Of de sierurn binnen of buiten zal worden geplaatst, bepaalt in grote mate welk materiaal het meest geschikt is.
Hier moet bij de keuze rekening mee worden gehouden.

Als de urn in de grond wordt begraven dan is een ‘eco-urn’ van plantaardig materiaal een duurzame keuze. Deze urnen bestaan in verschillende varianten en materialen, zoals plantenextracten, zout en hars. Nadat de urn in de aarde is geplaatst begint het afbraakproces. Dit duurt ongeveer twee tot drie jaar. De urn vergaat dan volledig en wordt opgenomen in de natuur.

Zee-urn BiodecoEen vergelijkbare urn bestaat ook voor een asbestemming in het water, bijvoorbeeld op zee. Hiervoor kan een ‘zee-urn’ van organisch granulaat worden gebruikt. Deze urn wordt in het water gelaten waarna de urn langzaam zal oplossen en de as zich uiteindelijk met het water vermengt.


Is er een sierurn nodig om de as langere tijd in te bewaren dan kan worden gekozen voor een aarden urn (aan de lucht gedroogde klei) of een urn van ongelakt binnenlands hout met FSC (of gelijkwaardig) keurmerk, vervaardigd zonder chemische lak of lijm en uit een fabriek met een milieuvriendelijk productieproces.

Er bestaan inmiddels ook sierurnen van wilgentenen, bamboe, bananenblad en pandanus. Dit zijn snelgroeiende materialen die het milieu niet vervuilen. Helaas zijn het niet altijd binnenlandse grondstoffen. Het is dan wel van belang te kiezen voor producten die efficiënt zijn getransporteerd.

Voor biologisch afbreekbaren urnen kunt u bijv. terecht bij Biodeco.