Kool

Mijn liefde voor de natuur heb ik meegekregen van mijn vader. Als kind ging ik regelmatig, ’s morgens vroeg, met hem op pad op zoek naar reeën, herten, moeflons en zwijnen.

Veel heb ik geleerd tijdens deze wandelingen, vooral om respect te hebben voor de natuur en om daar op een verantwoorde manier mee om te gaan. Later ben ik mij meer gaan richten op vogels en vlinders. Zo heb ik jarenlang meegewerkt aan een project van Vogelbescherming Nederland om de ooievaar voor Nederland te behouden. Samen met mijn vrouw doe ik aan vlindertellingen voor de Vlinderstichting en de gemeente Zaanstad en regelmatig trek ik er op uit met de verrekijker of de telescoop om vogels te spotten.

Tijdens mijn werk kom ik natuurlijk regelmatig op begraafplaatsen, daar staan de mooiste bomen waarin vaak bijzondere vogels zitten. Dat ik mijn liefde voor natuur en mijn werk op die manier kan combineren is echt een voorrecht.
Als uitvaartbegeleider heb ik prachtig werk. Het is heel waardevol om mensen op één van de moeilijkste momenten bij te staan en ervoor te zorgen dat het afscheid een begin kan zijn van een mooie herinnering. Als ‘regisseur’ help ik ze om de uitvaart, passend bij de overledene én de nabestaanden, vorm te geven. Maar het is ook een hectische en verantwoordelijke baan en dan helpt het “vogelen” of het “vlinderen” om mijn hoofd heerlijk leeg te maken.

Natuur is voor mij dus heel belangrijk, ook hoe wij daar mee omgaan. Daarom ben ik ook zo blij dat Associatie Uitvaartverzorging is aangesloten bij de stichting GreenLeave, een stichting die zich inzet voor verduurzaming van de uitvaartzorg. Binnen ons bedrijf maken we telkens nieuwe stappen om duurzamer te worden, denk dan niet alleen aan uitvaarten met een duurzame uitvaartkist, biologische catering of vervoer met een loopkoets maar juist ook aan duurzame bedrijfsvoering. Zo hebben wij onze panden geïsoleerd, komen er zonnepanelen op de daken en hebben wij de verlichting van de panden vervangen door ledverlichting.

Het is mooi als je privé iets kan doen om een betere wereld achter te laten maar hoe mooi is het als je dat ook in je werk kan doen! Dat is dubbele winst, voor de natuur en voor ons nageslacht.