de_Ruiter

Als kind zong ik al graag. En vanaf mijn zevende tot heden zing ik in een koor. De energie die ik krijg van een repetitie blijft me elke keer weer verbazen. En wanneer we met elkaar een lied ten gehore brengen heb ik regelmatig het kippenvel op mijn armen staan! Heerlijk. Zingen brengt me altijd weer in een goed humeur. Al eens geprobeerd om een liedje mee te zingen als je boos bent?

Toen mijn zoon werd geboren huilde hij veel en door voor hem te zingen kwam hij tot rust. Als kleutertje kende hij dan ook al vele kinderliedjes uit zijn hoofd en vond hij het tijd voor ‘volwassen liedjes’. Tot groot vermaak van de juf kon hij het lied ‘I can’t stop loving you’ van Toto uit zijn hoofd meezingen. En als we op vakantie gaan zingen we met het hele gezin bijna de hele reis. Liefst meerstemmig, waarbij we gewoon eigen partijen bedenken. En dat 12 uur lang!

Bijzonder om te zien dat mijn zoon nu ook zo veel plezier beleeft aan zingen. Na een drukke dag op school (hij is inmiddels 15) kruipt hij achter zijn elektrische piano en begeleidt zichzelf. Je hoort de fanatieke aanslag dan langzaam steeds melodieuzer worden.

Ook in mijn werk als uitvaartverzorger speelt muziek een grote rol. Wanneer ik nabestaanden ondersteun bij het samenstellen van een mooie afscheidsdienst is de muziekkeuze belangrijk. Want muziek gaat door je heen, raakt, ontroert, is stilmakend en bemoedigt. In deze periode waarin veel minder mensen een uitvaart kunnen bijwonen zijn er minder sprekers, maar ‘vertelt’ de muziek des te meer. Deze intieme afscheidsdiensten zijn heel puur en krachtig.

Wanneer ik na zo’n indringende uitvaart terug naar huis rij, heb ik eerst de radio uit om even tot mezelf te komen maar al snel zoek ik een nummer op om lekker mee te zingen.